Hundsmitta norge. Hundsmitta i Norge

Akutt hundesykdom

Hundsmitta norge

Vinthundar är bra på att softa och ta det lugnt. Spørsmål og svar Veterinærinstituttet og Mattilsynet regner sykdomsutbruddet hos hund for å være over. Du ska inte resa med sjuka djur, inte låta dina djur hälsa på andra, samt undvika närkontakt med andra hundar. Siste nyhetssak: Spørsmål om syke hunder og råd om eget dyrehold Veterinærinstituttet besvarer ikke henvendelser fra dyreeiere. Under fredagen kom information från norska veterinärhögskolan sedan man obducerat några av de avlidna hundarna, rapporterade Denna var delvis lugnande så tillvida att sjukdomen troligen inte smittar mellan hundar.

Next

Stor oro efter larm om dödlig hundsjukdom

Hundsmitta norge

För friska djur har vi inga restriktioner. Fall har också upptäckts öster om Oslo mot Värmland. De symtom som beskrivs är väldigt vanliga när hundar insjuknar, säger Elnaz Alizadeh. Bland annat från Trondheim där den västsvenska hunden som insjuknade var på besök. Något svar på som orsakar sjukdomen har man dock ännu inte. Detta för att inte ta några risker.

Next

Sjuka hundar i Norge

Hundsmitta norge

Veterinærinstituttet har ikke endelig konkludert med en årsak til utbruddet. Vi håper at vi på sikt vil kunne si noe om hvorvidt Providencia alcalifaciens kan ha gitt sykdomsutbruddet, eller om det har vært andre faktorer av betydning. Åk inte direkt till veterinär, på grund av smittorisken. Den mystiska norska hundsjukdomen fortsätter att spridas. Skulle det blossa upp i Karlstadtrakten, Strömstad eller Göteborg blir det ju ett annat läge, säger Ulf Lövdahl.

Next

Dödlig hundsmitta härjar i Norge

Hundsmitta norge

Det blir till att hålla sig hemma tills man vet mera. Efter utbrottet i Norge har djursjukhuset fått en ökning när det gäller frågor från oroliga hundägare. För ungefär en vecka sedan kom skräckbeskedet. I många fall har sjukdomsförloppet gått mycket snabbt, en fullt frisk hund har kunnat dö inom loppet av 6 timmar. Karin Åhl, veterinär på Jordbruksverket, kommenterar smittan från Norge.

Next

Expertens varning om dödliga hundsjukdomen:

Hundsmitta norge

Funnet av bakterien Providencia alcalifaciens hos så mange syke hunder er påfallende, men det gjenstår en del arbeid for å dokumentere om denne bakterien kan ha ført til sykdom slik det ble observert i utbruddet. . Samtidigt uppger hon att vissa hundar nu isoleras — om de misstänks bära på sjukdomen. Presse kan kontakte , kommunikasjonsdirektør ved Veterinærinstituttet. Kennelklubben varnar hundägare — Naturligtvis kan det vara så att smittan kommer till Värmland om någon åker till Norge och hunden blir smittad, men i nuläget finns inga restriktioner från någon myndighet om att åka över gränsen, säger Hans Rosengren, pressinformatör på Svenska Kennelklubben, Svenska Kennelklubben uppmanar hundägare att omedelbart kontakta veterinär om deras hund får symptom liknande den som de norska hundarna haft, blodig diarré eller nedsatt allmänkondition.

Next

Expertens varning om dödliga hundsjukdomen:

Hundsmitta norge

Veterinärerna uppmanar till vaksamhet Karin Åhl, veterinär vid jordbruksverket, uppger att man följer läget. Hur ser kontakten ut med dina svenska kollegor norrut? Eller om det kanske är något hundarna fått i sig ätit eller druckit som ger upphov till kraftiga kräkningar och blodig diarré. I helgen har ytterligare ett tiotal insjuknat på vitt skilda håll i Norge och totalt har fyra hundar dött i helgen, och Inga svenska fall är konstaterade ännu, men nu uppmanar flera svenska veterinärer till försiktighet. Du hittar även aktuell information om detta på. Många av hundarna dog inom 24 timmar efter det första symtomet, rapporterar. Vi kånkade in solsäng solstol och bok till hundarnas inhägnad och gjorde som hundarna gör.

Next

dreamforce.twibbon.com

Hundsmitta norge

Om man bodde i området där hundar dött skulle jag vara orolig och extra försiktig, men inte annars. Svenska Brukshundsklubben skriver att norska hundar tills vidare inte tillåts delta i svenska utställningar. Förhoppningsvis redan under fredagen, På fredagen hade veterinärer obducerat tre hundar. Diaré, også blodig diaré, er relativt vanlig hos hund og kan skyldes mange forskjellige smittsomme og ikke smittsomme sykdommer. Men man vet ännu inte säkert, och i Norge är alla utställningar och stora hundträffar tills vidare inställda. Situationen i Sverige Även om det i Sverige ännu inte finns några kända fall av sjukdomen har den Svenska kennelklubben tagit emot flera samtal från oroliga hundägare.

Next

Inga fall av befarad dödlig hundsmitta i Sverige

Hundsmitta norge

På grunn av omfanget og kompleksitet med mange faktorer som kan spille en rolle er det dessverre ikke sikkert at vi vil kunne peke på én konkret årsak og en felles smittekilde som gjorde at hundene ble syke. Utbrottet tros ha startat i Oslo, men nu har smittan spridit sig också utanför huvudstaden, berättar Fall har rapporterats i Moss, strax norr om gränsen mot Bohuslän. Man ska inte åka med ett sjukt djur, men det ska man aldrig göra. Om man ska åka till Norge med sin hund då? Det är okänt om det är virus, bakterier eller förgiftning eller något annat. Symtomen för dödliga smittan Smittade hundar får diarré som snart blir blodig. För närvarande är norska hundar inte tillåtna på deras arrangemang.

Next