Pihlajan leikkaus. Kodin Pellervo

Pihapalvelu Verso: Vinkkejä pensaiden leikkaamiseen

Pihlajan leikkaus

Ensivuoden heinäkuussa sitten loputkin paksusta oksasta pois. Alasleikattavat pensaat Alasleikkauksessa kaikki versot katkaistaan pensaan koosta riippuen 10-20 sentin korkeudelta maanpinnasta. Siirry nyt sahaamaan oksan yläpuolelta. Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön. Alkuperäisessä sadussa nälkäinen kettu havittelee viinirypäleitä.

Next

Lehtipuun leikkaus

Pihlajan leikkaus

Ohuet sormen paksuiset voi leikata muulloinkin. Riippuvaoksaisten puiden latvuksesta tehdään sateenvarjomainen. Lehdykät soikeita, kapeanpuikeita, teräväsahalaitaisia, päältä lähes kaljuja, alta karvaisia. Typistä tarvittaessa liian pitkää oksaa tai haaraa, joka kasvusuunta poikkeaa puun luontaisesta, säännöllisestä muodosta. Aika sammaleinen tai jäkäläinen se runko jo on mutta menkööt nyt niinkuin menee, ei kiirettä. Kuusista ja pihdoista joudutaan joskus poistamaan kilpa latva, jos latvassa kaksi versoa lähtee kasvamaan rinnakkain. Hevoskastanjan huonossa kulmassa olevaa oksaa kannattaa ainakin keventää reilusti leikkaamalla, jos sitä ei pysty kokonaan poistamaan.

Next

Ohjekuvat ja aikataulu: Pihan koristepuiden leikkaus

Pihlajan leikkaus

Suosittelemme istuttamaan edullisille kasvupaikoille Etelä-Suomeen euroopanpyökin ja punatammen taimia. Leikkauksen yhteydessä myös kasvualustaa on syytä kunnostaa, jotta voimakkaasti kasvaville uusille versoille riittää ravinteita. Rubrum-ryhmä varhaiskevät jätä 5—6 vahvinta nuorta versoa, poista vanhimpia mustaherukka R. Näin ne kukkivat leikkausvuonnakin ja ehtivät muodostaa uudet kukkasilmut seuraavan kesän kukintaa varten. Riippapuun leikkaus Myös riippapuita leikattaessa on muistettava, ettei jätä oksatappeja yms. Heteitä 20, emiö yhdislehtinen, 3-lukuinen.

Next

Pihapalvelu Verso: Vinkkejä puiden leikkaamiseen.

Pihlajan leikkaus

Onko kenelläkään kokemuksia miltä ne marjat nyt sitten maistuu? Ne leikataan joko elokuussa tai varhain kevät talvella ennen mahla vuodon alkamista. Eli meneekö pihlajan leikkaus ihan metsään, jos soveltaa siihen tuttuja omenapuun leikkaustapoja? Myös vahingoittuneet oksat tulee poistaa. Oliko näistä ohjeista sinulle apua? Siellä opeteltiin puiden hoitotöitä ja varsinkin leikkausta. Miten ja milloin leikkaan pensaat? Ensin poistetaan heikot versot sekä paleltuneet ja vaurioituneet versot terveeseen, vihreään osaan saakka. Leikkaaminen ei ole päivän päälle. Havujen leikkaamisessa on muistettava jättää aina hieman edellisvuoden kasvua jäljelle, koska sitä vanhemmasta osasta ei uusia silmuja kasva. Mikäli jotain talventörröttäjiä kuitenkin jää, niin ne tulee poistaa maata myöten ennen kasvukauden alkamista.

Next

Mongolianvaahtera

Pihlajan leikkaus

Poikkeuksen tekevät pensasmaiset vaahterat, kuten mongolianvaahtera, jota leikataan runsaan mahlan vuodon takia aikaisin kevättalvella tai loppukesällä. Kukkineet versot leikataan maata myöten joko heti kukinnan jälkeen tai seuraavana keväänä. Metsätaloudessa pihlajaa on pidetty vähäarvoisena puuna. Ei kannata kerralla poistaa montaa isoa oksaa kerralla, mielellään jakaa leikkaukset useammalle vuodelle. Korkeutta kotipihlajalle kasvaa 4-12 m korkeaksi. Riippaoksaisista puista poistetaan tyvestä ja rungosta kasvavat villiversot, liian voimakkaasti ylöspäin kasvavat oksat sekä liian läheltä runkoa suoraan alaspäin kasvavat versot. Syyshortensian leikkaus Eräät lajit vaativat yksilöllisen leikkaustavan, kuten syyshortensia, tuoksuvatukka ja neilikkaruusu.

Next

leikkausohjeet kotipuutarhan kasveille

Pihlajan leikkaus

Terävillä välineillä saa leikkauspinnasta mahdollisimman sileän. Jos syreenipensaan kaikki versot leikataan kerralla alas, saadaan kukkia odotella vuosikausia, sillä uudet versot kasvattavat aluksi pelkkiä lehtiä. Perennapenkissä siistitäänPerennoita eli monivuotisia kasveja ei juurikaan tarvitse leikata, koska niiden maanpäälinen osa lakastuu talveksi. On vain tullut mieleen, että kärsisikö esim. Ongelmia tulee herkästi silloin, kun ahtaalle kaupunkipihalle istutetaan koivu, vaahtera tai tammi, joka kasvaessaan ei sinne enää kunnolla mahdu.

Next

Pihan puiden ja pensaiden leikkaus

Pihlajan leikkaus

Silloin niiden elintoiminnot ovat hidastuneet, vesipitoisuus oksissa on vähäisempi ja ne kestävät siksi leikkaamista paremmin. Jotenkin ajattelen, että eikö vuosittainen typistäminen rasita punatammea enemmän kuin oksan kerralla katkaiseminen? Eli jos oksa lähteekin kasvamaan selvästi sivulle sitä typistetään tai leikkaamalla ohjataan kasvamaan ylöspäin. Turhaa leikkausta kannattaa aina välttää, sillä sienitaudit iskevät herkästi avoimiin leikkauspintoihin. Poistanko siis uloimpia oksia runkoon asti? Oikea leikkuuajankohta riippuu sekä lajista että leikkaamisen tavoitteista. Vuokrasopimuksen mukaisesti Herttoniemen siirtolapuutarhan palstojen pensasaidat tulee pitää siisteinä ja määräkorkeuteen 140 cm leikattuina. Erittäin kookkaan aidan leikkaamisessa tarvitaan myös erilaisia tikkaita tai siirrettävää telinettä. Yksittäisestä kuusesta voi leikata tiheän, samalla leikkaus tyylillä kuin kuusiaitojakin.

Next