Samiska veckan umeå. Flaggning

Umeå universitet en del av Samiska veckan

Samiska veckan umeå

Välj plats genom att klicka på kartans färgade punkter eller ta del av det samiska innehållet på kartan via länkarna nedan. I arkivet i Uppsala och med kopior i Umeå finns en del av hans efterlämnade samling bestående av ordsamlingar, ortnamnsuppteckningar och kartor samt avskrifter ur prästen Jonas Nenséns samling. Organisationer kan få använda kommunens flaggstänger på broarna, mot en kostnad, för att till exempel flagga vid konferenser eller andra evenemang. Forum för samisk hälsa Onsdag 4 mars, kl. En mötesplats, en återvändarplats, för samer från hela landet, man träffas och gör roliga och vettiga saker tillsammans. Kulturhuvudstadsgruppen har beslutat att ge 150 000 kronor till den samiska veckan som i år har firar 10 -års jubileum. Umeå kommun flaggar på Rådhustorget med svenska och finska flaggan.

Next

Umeå universitet en del av Samiska veckan

Samiska veckan umeå

Lyssna på eller ladda ner predikan med Birgitta Simma separat. De utvalda exemplen framförs av kvinnor och män från olika samiska språkområden och illustrerar jojkens variationsrikedom gällande tema, melodi, ton, styrka och tempo. Under Inblicken, där vi berättar om Isofs verksamhet, kan du i Uppsala. Det insamlade materialet speglar även tvångsförflyttningen av samer från Karesuando till bland annat Jokkmokk 1944, då Norge stängde gränsen. Elin Teilus sjunger och jojkar och Lisa Oscarsson spelar orgel i gudstjänsten där prästen Christofer Sjödin är liturg.

Next

Samiska samlingar

Samiska veckan umeå

Under veckan anordnas en svensk-samisk gudstjänst i Umeå stads kyrka. Hans samlingar består bland annat av dialektmaterial, ordsamlingar, anteckningsböcker, fotografier och de barnteckningar som han fick i gåva när han avslutade sin tjänst som nomadskoleinspektör 1945. Birgitta Simma, stiftsadjunkt i Luleå stift, utgår i sin predikan från en fjällvandring och från texter i Bibeln där det berättas att Guds närvaro gör marken helig. Mikael Lindblad är ordförande i Umeå samförening, och han är glad över beskedet att det blir extrapengar. Beroende på insamlarens fokus finner man både renodlat samiskt material och material som är sammanvävt med dokumentationen av jordbruks- och fiskesamhället nybyggarkulturen inräknad på olika platser i landet. Vi har därmed en uttalad samhällsnytta i det vi gör. Allmänna flagg­dagar, till exempel dag för val till riksdagen, har företräde.

Next

Samisk förskola

Samiska veckan umeå

Ubmejen Biejvieh — Samiska veckan i Umeå, firar i år tjugoårsjubileum. Folke Hedblom anlitades av arkivet redan som student och bidrog åren 1937—1960 till uppkomsten av hundratals samiska inspelningar. Så här flaggar Umeå kommun Datum Flaggdag och information om flaggning 1 januari Nyårsdagen — allmän flaggdag. Katarina Barruk är en av Sábmies främsta livemusiker och under de sista åren har hon bland annat gjort en rad kritikerrosade konserter i Europa Bild Cornelia Helleday Repatriering och respekten för döden Söndag 1 mars kl. Att ta reda på det som behöver tas reda på för att vettiga och kloka beslut skall kunna fattas, men också för att de resultat man kommer fram till även ska kunna användas i andra sammanhang. Han har skrivit en rad böcker och artiklar och 2006 publicerades den lulesamiska ordboken Báhkogirjje: julevsámes dárruj, dáros julevsábmáj. Kommunen hyr också ut nationsflaggor, till exempel till föreningar som ska arrangera idrottsevenemang med utländska deltagare.

Next

SåhkieUbmejen Biejvieh

Samiska veckan umeå

Umeå kommun flaggar på Rådhustorget med svenska och samiska flaggan. Dagen är uppbyggd kring fyra fokusområden, där viktiga aktörer introducerar områden och öppnar för dialog och diskussion. På vår sida om finner du ytterligare information om Karl Tirén. Varje år i tio års tid då när vårvintern är här, vecka 10, går sameveckan av stapeln i Umeå. .

Next

Flaggning

Samiska veckan umeå

Han har länge forskat om samer och har bland annat dokumenterat renflyttningarna från Karesuando i Sverige till sommarbetet i Norge. I arkivets samlingar i Uppsala finns ett stort antal grammofoninspelningar hon gjort med nomadläraren Carl Johansson f. Umeå kommun flaggar på Rådhustorget med svenska flaggan och torne­dalingarnas flagga. Tillsammans med Harald Grundström, Israel Ruong och Folke Hedblom gjorde han 1946 en rad inspelningar av jojk i Arjeplog. Dagen avslutas med att Lars-Anders Bær talar, tidigare president i sametinget och mycket aktiv internationellt.

Next